Vin Vivant

Våra producenter

 Les Cigales dans la fourmilière

Les Cigales dans la fourmilière

Languedoc, Frankrike

Julie Brosselin och Ivo Ferreira sköter idag tillsammans om 10ha i och runt byn Montpeyroux, i departementet Hérault strax nordväst om Montpellier.  Deras gemensamma historia började 2016, ett samarbete och en sammanslagning av mark och vingårdar. Ett ”joint venture” som resulterade i ”Les Cigales dans la fourmilière” med syftet att ge varandra frihet och utrymme att kunna experimentera och behålla sina personliga tillvägagångssätt och stilar i vinmakeri.   Ivo, ursprungligen från Portugal, har tidigare jobbat med legendariska namn som Jean-Marc Brignot och Jean-Pierre Amoreau (Le Puy). Senare, år 2009, startade han Domaine de L’Escarpolette Även Julie har gott om erfarenhet då hon tidigare under flertal år jobbade med Aurelien Petit (Le Petit Domaine). Vissa viner framställs av antingen Julie eller Ivo separat. De arbetar båda på vingårdarna tillsammans snarare än att arbeta på var sin plats. De arbetar också tillsammans i källaren och gör vinerna, men Ivo har sista ordet över sina cuvéer och Julie bestämmer karaktären för sina. Vinerna är ett underbart uttryck för det franska medelhavsklimatet, som speglar den varma solen och närheten till havet samtidigt som exceptionell fräschör alltid är närvarande. 

Anaïs Fanti

Anaïs Fanti

Alsace, Frankrike

Anaïs gjorde 2011 klart sin utbildning till sjuksköterska, och jobbade inom palliativ vård, samt i familjens vingårdar vid sidan om, fram till 2018. Då hoppade hon på utbildningen BPREA i Rouffach, och studerade vinologi & oenologi (bla tillsammans med Lambert) Hon reste sen runt ett par år i världen för att lära sig olika tekniker vid vinframställning, bla ett par månader i Georgien, där hon studerade amphorans och macerationens påverkan på vin. År 2020 kom hon hem och tog då över farfars mark i Ammerschwihr, på ca 0,8 ha. 2021 tog Anaïs över resterande 1,6 ha som familjen hade, och började bygga sin källare, som stod klar dagen innan skörd. I november 2021 började hon marknadsföra sina cuvéer. _Costa Rawa,_ 14 dagars macererad Gewürztraminer och _Sakartvelo_, 8 månaders macererad Gewürztraminer. Hon gjorde även två olika Pinot Noirs samt en oxiderad Gewürztraminer, men vill inte släppa taget om dem detta året. Förhoppningsvis i framtiden. Anaïs jobbar med biodynamiska inslag, använder lite koppar och svavel i vingården, men inget i vinframställningen. All skörd är manuell, och i dagsläget är den mesta fermentering och lagring på ståltank.

Celler Jordi Llorens

Celler Jordi Llorens

Katalonien, Spanien

Jordi bor i Blancafort utanför Tarragona, som är en del av Conca de Barbera i Katalonien. Blancafort ligger ca 1 timme rakt sydväst från Barcelona, och är en anrik jordbruksplats. Jordis familj har gjort vin här i 8 (!) generationer, med första dokumenterade referensen så tidigt som 1779. Det är en ganska liten kommun, med endast 418 invånare, där majoriteten jobbar med jordbruk. Blancafort ligger ca 450 m över havet, och har milt, men varmt, medelhavsklimat. Marken här består av kalk, stenar och löss, som ligger på en stabil, robust stenplatta. Jordi startade sitt vineri, så som det är idag, 2008. 2012 gjorde han sin första kommersiella årgång, påhejad av sin granne, Legendaren Joan Ramon Escoda. Jordi växer sakta men säkert, och har idag 16 hektar runt om i Blankafort. Produktionen har kommit upp till 12 000 flaskor, allt med biodynamiska principer i vingården, och ett helt naturligt tillvägagångsätt i källaren. Jordi har inte någon press, utan allt fottrampas, varefter de lagras mestadels på amforor men även gamla fat och rostfri tank (endast 1 tank). Jordi jobbar mestadels med de lokalt mest använda druvorna, Xarel-lo, Maccabeu, Parrelada och Garnatxa, men även en del Moscatell, Cabernet Sauvignon, Syrah och Trepat. Majoriteten av de röda cuvéerna blandas med 10-20% vitt för fräschör, och allt vitt lagras minst 6 månader med jästfällningen för en mjukare känsla.

Celler Tarannà Po-etic

Celler Tarannà Po-etic

Katalonien, Spanien

Vi träffade Aitor när vi var på en fantastisk resa i Katalonien April -22. Vi besökte vår favvo Jordi Llorens, som efter vinprovning och lunch tyckte vi skulle åka till Joan Ramon Escoda och träffa de båda, och testa viner. Aitor kom direkt från arbetet på gården med två viner utan etikett, som satte starka avtryck! Familjen har varit bönder i generationer, men vinet har aldrig varit den huvudsakliga inkomstbäraren, utan mer ett sätt att få uttrycka sig. Numera fokuserar Aitor mer och mer på vinet, samtidigt som han hjälper både Joan Ramon och Jordi med skörd och vinkällararbete. Aitor sitter på en väldigt liten plot med Parellada, Macabeo, Cabernet sauvignon, Merlot, Trepat och Garnacha, och producerar ca 2000 flaskor per år. Han skördar klasarna när de är redo, så samma druvor kan skördas under 5-6 olika tillfällen. Han gör sen olika längder på macerationen beroende på när de plockas, samt olika kärl för elevage, allt från ek till amphora och cement. Aitor bor i Barbera de la Conca, som är ursprungsbyn i Conca de Barbera. Byn dateras tillbaka till sent tusental och är historiskt viktig för regionen. Området är fantasdiskt grönskande, med mjuk vind och lagom nederbörd. Starka influencer från medelhavet och martk med mycket kalk, löss, granit och skiffer.

Didier et Jules Grappe

Didier et Jules Grappe

Jura, Frankrike

I hjärtat av Jura hittar vi Didier Grappe och hans 4,7 hektar stora vingård somrepresenterar ett brett utbud av terroir typisk för Jura och som innehåller Pinot Noir, Trousseau, Ploussard, Savagnin och Chardonnay men också nyfunna hybriddruvor.  Allt började 2001 då Didier tog examen vid en vinskola i Beaune, Bourgogne och blev då medveten om naturlig och hållbar vinodling då han arbetade för andra vinbönder i området.  2007 köpte han en gammal vingård med intilliggande källare i sin hemby Saint Lothain, nära Poligny.  Direkt från start började han konvertera marken till ekologisk och är certifierad med Ecocert. Han vårdar den med största engagemang och respekt för miljön och använder inga som helst kemiska behandlingar. Istället producerar han te och extrakt av medicinska örter som skydd för vinstockarna, allt för bättre motståndskraft. I källaren råder förhållningssättet “less is more” och vinerna görs både enligt metoden "Ouillé"_ _(upptoppat) för att undvika oxidation och "Sous voile"_ _(med jästtäcke).  Skörden görs manuellt vid en perfekt mognad på hösten. Efter pressning av druvorna med en traditionell korgpress sker jäsning spontant i rostfria ståltankar, därefter lagring på fat eller tank beroende på cuvée. Buteljering sker alltid utan klarning eller filtrering och utan tillsatt svavel.  Levande underbara viner som återspeglar vad Jura är och bör vara.

Domaine de la Tour Brune

Domaine de la Tour Brune

Loire, Frankrike

2017 startade Emilie sitt nya projekt, Domaine de la Tour Brune. Med hjälp av vinmakarvänner började hon göra vin på Chenin Blanc, Cabernet Franc, Gamay och Pineau D´Aunis. Emilie startade med ungefär 2 hektar utanför Val du Layon, och tog 2021 öven 1,85 ha av Grolleau Gris, Cabernet Sauvignon och Cab Franc. Runt sina vinmarker planetar hon fruktträd, blommor, ängar och bärbuskar för att öka på mångsidigheten i naturen. Emilie jobbar helt själv på sina 3,8 ha, helt utan maskinell hjälp, med stöd av nära och kära plus ett härligt, energirikt gäng som kommer vid skörden! Emilie är certifierat ekologisk, men blandar in många av Biodynamikens preparat och principer. Hon gör majoriteten av preparaten själv, och försöker ständigt utveckla sig själv och sina metoder för att naturen ska bli så stark som möjligt. Innan Emelie började göra vin så levde och arbetade hon sju år i Kina. Hon talar flytande Mandarin och etiketten på hennes vita Cuvée "Zetian" har hon gjort själv och är en hyllning till Wu Zetian. Kinas enda kvinnliga monark och kejsarinna under slutet av 600-talet, men hon antog titeln _huangdi_, det vill säga "kejsare" snarare än kejsarinna. Hennes viner är helt fria från svavel förutom Cocus (hennes söta) som är på god väg.

Domaine Les Arabesques

Domaine Les Arabesques

Roussillon, Frankrike

Saskia föddes i New York men flyttade som liten tillbaka till Europa och Frankrike med sin holländska pappa och spanska mamma. Senare som vuxen tillbringade hon en viss tid i London med sin kockande bror, studerade fotografi innan hon vände sig till ett liv som sommelier. Efter att ha arbetat på Londonscenen i flera år bestämde sig Saskia för att studera vin i Bourgogne, samtidigt som hon gjorde praktik hos kända odlare som Jean Claude Rateau i Beaune och Jean Christophe Comor i Provence. Sedan arbetade hon i sin vän Alain Castex cave med att sälja hans viner innan hon startade sitt eget projekt i Pyrenéerna där hennes familj är baserad. Även brorsan flyttade "hem" till franska södern och driver restaurang/bar som är en naturlig samlingsplats för Saskia och hennes familj. Saskia har en stor kärlek till gamla stockar och till att jobba helt utan maskiner, vilken på hennes 4,5 ha, blir krävande, och inspirerande!  Hon har totalt 8 plotar i tre grannbyar, vilket tillsammans ger en uppsjö av terroir. Marken skiftar mellan schist i Montner, skiffer i Planèzes och gnejs/granit i Latour- de- France (där hennes vineri ligger). Les Arabesques är ekologiskt odlad, och i vineriet använder Saskia en blandning av gamla ekfat och fiberglastankar. Hon undviker svavel, och avstjälkar ofta. Hon eftersträvar mjukhet och balans i sina viner, med lite klassisk Banyuls-krydda i avslutet. Druvorna hon använder är Carignan, Lledoner Pelut, Grenache Noir, Grenache Gris, Grenache Blanc, Macabeu, Syrah och Muscat Petit Grains Blanc.

Domaine Les Terres Bleues

Domaine Les Terres Bleues

Loire, Frankrike

Xaviere Hardy är en tuff målmedveten kvinna som började från noll med varken vinstockar, källare, utrustning eller lager.  Hon planterade sina första stockar 2013 (första årgången buteljerades två år senare). Det fanns inte några vinstockar på flera mils avstånd runt hennes by; La Chapelle-Glain i västra Loire (strax norr om Ancenis).  Faktum var att det var officiellt förbjudet att plantera vin där. Det stoppade inte Madame Hardy, som vägrade låta sig avskräckas från sin dröm om ett karriärbyte (tidigare drev hon under 20 års tid eget företag inom miljöteknik). Med hjälp av Jacques Carroger (Domaine La Paonnerie) och Guy Bossard (Domaine de l’Ecu) fick hon sin vilja igenom. Efter en terroir-analys föll valet av druvor på Pinot Noir, Pinot Gris och Grolleau (0,5 ha av vardera). Les Terres Bleues blev namnet efter markens himmelsblå Anjou-skiffer som dominerar på hennes 1,5 ha stora tomt. Med hjälp av familj och vänner pålades varje vinstock upp på kastanjepålar likt en spaljé, allt för att sträcka på plantorna och ge sol hela dagen i det hör förhållandevis nordliga landskap.  Xaviere är certifierad med EKOCERT direkt från start och fick biodynamisk certifiering DEMETER 2019. Hon följer månkalender, behandlar marken med örtteer av nässlor, vallärt, ekbark, pil etc. Allt för att minimera beroendet av koppar och för att stärka vinstockarnas egen motståndskraft mot sjukdomar.  I vineriet sker spontan jäsning i öppna kar följt av lagring på använda fat eller kar. Vinerna är oraffinerade, ofiltrerade och får inga svaveltillsatser.  Efter att ha träffat Xaviere och provat hennes viner i Nantes våren 2023, golvades vi direkt av både henne och vinerna. 

Domaine Louis Julian

Domaine Louis Julian

Gard, Frankrike

Familjen Julian har varit verksamma i Ribaute-les-Tavernes, nära Nîmes och det historiska Pont du Gard, sedan 1500-talet. Efter vinluskatastrofen planterade de sina första vinrankor 1885 och byggde samtidigt sin vinkällare. Deras engagemang för ekologisk odling började redan 1979, långt innan det blev en trend, och idag är vingården certifierad av Écocert. Sedan 1987 producerar de också viner helt utan tillsatta sulfiter. Vingården omfattar 33 hektar vinrankor, 30 olika röda druvor samt 10-talet olika vita druvor som är en del av en större gård på 82 hektar där familjen bedriver hållbart jordbruk. Här odlas också spannmål och grönsaker, och gården hålls levande av höns och en mångkulturell filosofi. Vinifieringen sker med respekt för naturen. De använder en pied de cuve med neutrala jäststammar för att säkerställa en jämn och balanserad fermentering. Med kort maceration, temperaturkontroll och utan filtrering eller klarning bevarar de druvornas ursprungliga karaktär. Sulfiter används inte i något skede, vilket ger vinerna en fri, spontan och genuin smak. Familjens filosofi är enkel: att skapa viner som är naturliga, hälsosamma och lättdruckna. De väljer en låg profil med okonstlade etiketter och praktiska literflaskor – allt för att hålla fokus på innehållet. Louis får idag hjälp av sönerna Thibault och Simon.

Domaine Mada

Domaine Mada

Languedoc, Frankrike

Paret träffades när Edouard gjorde praktik på vingården som var knuten till Paulines mammas restaurang, där Pauline arbetade som kock.  Några år senare sålde Paulines mamma sin verksamhet. Med hjälp av de pengarna kunde Pauline och Edouard köpa sitt första gemensamma hem och anlägga sin egen vinkällare. Deras odlingar ligger utspridda runt källaren och omfattar cirka fem hektar helt obehandlad mark där naturen har sin gång. Resultatet är levande jordar med hög biologisk mångfald. De arbetar främst med lokala druvsorter som Syrah, Grenache, Carignan och Clairette. Idag är både Edouard och Pauline lika engagerade i både skörd och beslut. Kollegor i området säger att Mada, som alltid hållit hög nivå, nu är på väg att nå sin absoluta topp. De arbetar helt enligt "zero zero"-principen – inget svavel, ingen koppar. Allt är helt rent. De föredrar själva viner med låg strävhet, vilket ofta resulterar i rosa, orangea eller allmänt ljusa uttryck. Paret står nära andra vinmakare i området, som Olivier Cohen, Julie Brosselin och Ivo Ferreira, och varje år gör de vin tillsammans.

Domaine Raphaëlle Guyot

Domaine Raphaëlle Guyot

Bourgogne, Frankrike

Raphaëlle tillhör den nya unga och mycket lovande franska generationen vinmakare. Hon bor och verkar i sin hemregion Yonne, i utkanten av vad som fortfarande anses vara Bourgogne men geografiskt är närmare Loire än hjärtat av Bourgogne, så som Côte d’or. Yonne har en lång vinodlingshistoria, dock drabbades den hårt av vinlusen (Phylloxera), men tack vare unga begåvade och nyfikna odlare så som Raphaëlle har denna bortglömda vinregion lyckats återupplivas och upptäckas på nytt.  Raphaëlle började med att arbeta hos producenter runt om i Frankrike som Athénaïs de Béru, Cyril Fahl och Coralie och Damien Delecheneau innan hon fortsatte med en examen i oenologi vid vinodlingsskolan i Beaune 2015. Efter fler lärlingsutbildningar hos Domaine Thibault Liger-Belair i Nuits-Saint-Georges, Vincent Pinard i Sancerre och till och med en skörd i Georgien, bestämde Raphaëlle att det var dags att skapa sin egen domän. 2018 återvände hon till sina hemtrakter i Puisaye-Forterre, på gränsen till Bourgogne och halvvägs mellan Sancerre och Chablis. Genom hårt arbete har hon ställt om i princip vildvuxen mark till biodynamisk odling och tätt planterade vinstockar. Mödosamt har hon arbetat fram förutsättningar för att producera frukt av exceptionell kvalitet.  Från början hade hon endast 1,5 ha, idag 6. Förutom de små kvantiteterna vin som görs från sina egna vinstockar, producerar Raphaëlle också vin av inköpt frukt från regionen. Ambitionen är att utöka till 15 ha med mångfald i odlingarna, inklusive havre, vete och linser men även boskap.  Raphaëlle brukar Pinot Noir, Chardonnay och Aligoté som sig bör, men också Sauvignon blanc, vilket är speciellt för den här delen av Bourgogne. Skörden och sorteringen av druvorna sker för hand, vinifieringen görs med så lite ingrepp som möjligt. Endast en liten mängd svavel för stabilitet används. Juicen vilar sedan i kar eller fat, från 7 till 12 månader beroende på årgång.

Eric Kamm

Eric Kamm

Alsace, Frankrike

Under ett besök i Alsace, tyckte samtliga vinmakare som vi träffade, att om det är nåt vin vi inte ska missa, så är det Eric Kamms! Sen dess, har vi varje chans vi fått, druckit hans viner, och varje gång blivit mer och mer övertygade om hur fantastiska de är! Eric tog över vinmarkerna från sin far Jean- Louis 2011. Han ställde då om hela produktionen till svavelfritt, fritt från bekämpningsmedel och utan konstgjord gödsel och syntetiska produkter. Idag huserar Eric över 7 ha, som är utspritt på olika parceler, som ligger ca 500 m.ö.h. Marken är huvudsakligen granit, planterad med Pinot Gris, Auxerrois, Muscat, Gewurztraminer, och allra främst, Pinot Noir. I vinkällaren används varken jäst eller temperaturkontroll. Till de vitare vinerna används främst rostfria tankar, medans de rödare vinerna jäser och lagras i gamla foudres. Erics viner markeras främst av skarp men mjuk syra, mycket aromatik, och stor längd! Äntligen, i Sverige!

Finca Parera

Finca Parera

Katalonien, Spanien

Finca Parera är en fantastisk, vacker vingård som ligger i den lilla byn Sant Llorenç d'Hortons i Penedés Montserratí ca 1 timme från Barcelona.  Vingården drivs av Jordi Parera, Rubèn Parera, Jordi Puigmacià and Kike Vila. Rubén som är ansvarig för vinmakningen startade gården med sin pappa Jordi som är ansvarig för vinmakningen. Jordi P och vår vän Kike (som vi känner från den fantastiska vinbaren Bar Salvatge i Barcelona) kom in lite senare men är nu en viktig del av Finca Parera. Gården odlas och skördas biodynamiskt, och vinmakningen är helt naturlig förutom svavel när det behövs. De använder många olika typer av fermentering och lagringskärl, allt från klassiska fat till stenkärl, betong, amfora och ståltank. Gården är certifierad Demeter och CCPAE och de är även med i den Katalanska biodynamiska gruppen Terra Dinàmica där de delar med sig av olika typer av biodynamiska preperat. Rena, snygga viner med mycket utryck, balans och energi.

Jérôme Balmet

Jérôme Balmet

Beaujolais, Frankrike

Jérôme är född och uppvuxen i Beaujolais med en pappa som gjorde vin för eget bruk på Gamay. Under hela uppväxten hjälpte Jérôme sin pappa med vingårdsarbete och skörd. Efter en tid i Kina och Thailand med fokus på kampsport och yoga kom Jerome tillbaka och började sin träning hos Mathieu Lapierre och framför allt hos Jean-Claude Lapalu. Jerome började med att arrendera 1,2ha för att göra eget vin och släppte sin första cuvée 2012. Idag har han 3,5 ha uppdelat emellan Vaux-en-beaujolais och Saint-Etienne-des-Oullières söder om Brouilly, där Vaux-markerna består av granit och markerna vid Oullières är tyngre med högre densitet. Hans vinkällare ligger idag i Vaux där vinerna genomgår en lättare maceration på cementägg och gamla foudres. 

João Pato aka DUCKMAN

João Pato aka DUCKMAN

Bairrada, Portugal

Duckman föddes 2018 som ett , med Marias egna ord, ”ART-isinal wine project”, för att koppla ihop dåtid med nutid, och ta tillbaka tankegångarna kring vin i Barraida, så som det var innan industrialiseringen. Det är även ett försök att marknadsföra Barraida, denna lite bortglömda vinregion. Ca 30 km inåt land från Atlantkusten, finns ett svalare klimat, vilket skapar en mildare växtsäsong med en hel del nederbörd och en hel del regn. Marken domineras av lager med sand och lera, vilket hjälper till att absorbera fukten och regnet. Maria "Duckman" Pato vill återuppliva de gamla, stora druvorna som har funnits i området långt innan bulkvinerna tog över och slog ut dem. Baga, Bical, Maria Gomes, Sercialinho och Cercial är de mest använda druvorna här. Alltid spontanjäst, alltid ofiltrerat, men en mindre del svavel i många av vinerna.

Kleinknecht

Kleinknecht

Alsace, Frankrike

Strax söder om vackra Strasbourg ligger byn Mittelbergheim med ungefär 700 invånare varav 20 familjer producerar vin. Här hittar vi familjen Kleinknecht med André och Isabelle i spetsen tätt följt av barnen Fanny och Jules. 9 hektar mark brukas ekologiskt sen 1998 (först i området!) och biodynamiskt sen 2012, uppdelat på flera Grand cru’s och lieux-dits där kalk, sand och märgel dominerar. De är certifierade Demeter sedan 2014.  Med Jean-Pierre Frick och Patrick Meyer som stora influenser är de nu även en svavelfri vintillverkare.  Familjen har en ständig strävan att höja kvalitén på druvorna och marken, och ett resultat av det är användande av häst på markerna Zotzenberg Grand Cru och Rebbuhl lieu- dit. Jorden är porös och har lätt topplager, och är inte byggd för att ha tyngre maskiner eller klumpiga hjul som plöjer upp marken.

L&B Yvernay

L&B Yvernay

Beaujolais, Frankrike

2012 tog Laure & Benjamin över sin första vinplot, efter ett par års arbetande inom jordbruk och på diverse skidorter. Paret befinner sig i staden Cogny, precis söder om Beaujolais nära Villefranche- du- Saône. Marken är uppbyggd på lera & kalk, med ”gyllende” stenar bland vinmarkerna. En stor del av marken är över 100 år gammal, och man hittar fortfarande bush-vines på många håll. _Idag har Yvernays 3,7 ha och odlar Gamay, Gamaret & Chardonnay. De är ekologiskt certifierade och köper inte in några druvor för negoc blends._ _Alltid spontanjäst, och aldrig filtrering eller svavel._

La Ferme des 9 Chemins

La Ferme des 9 Chemins

Alsace, Frankrike

Vi lärde känna Jeanne genom vår fina vän Lambert Spielmann, som för övrigt är vår tillförlitliga källa till hela vår Alsaceportfölj. En man vars omdöme vi litar till fullo på. Strax utanför Reichsfeld i Alsace, vid foten av l’Ungersberg bland skogar, ängar och djur bor och verkar Jeanne Gaston-Breton med sin partner. De bor i ett ”Tiny House” mitt bland sina terrasserade vinstockar.  Hon tog över sin mammas marker, som planterades för 30 år sen. Totalt är det 11 ekologiska hektar som Jeanne och hennes partner brukar enligt biodynamiska principer, men majoriteten av ytan är för djur, frukt, grönsaker och sädesslag. Första vinifieringen skedde år 2018 och då brukades 0,5. Fyra år senare var det uppe i 1,5 ha. Fortfarande odlas mycket druvor som säljs till vinmakare de känner.

La Ferme du Cade

La Ferme du Cade

Gard, Frankrike

Allt började då David Teyssier tog sig an sin farfars 8ha vinstockar år 2006 i Saint Laurent de Carnols, i Gard. Han fortsatte på samma bana, dvs att sälja druvorna till det lokala kooperativet. Tills han insåg att naturen måste värnas och att något måste förändras. Valentin Valle var den vinmakande vännen som 2010 introducerade honom till vin framställt på naturligt hantverksmässigt vis, men också uppmuntrade honom till att slå in på det naturliga spåret. 2014 konverterade han markerna till ekologiskt samtidigt som fler och fler naturliga vinproducenter (såsom Sébastian Chattillon, Les Frères Soulier, Olivier Cohen och såklart Valentin Valle) i området var i behov av att köpa ekologisk frukt, något han gör han än idag men 2018 började han även producera eget vin.  Tillsammans med sin fru Vicky Gabarda föder de även upp kycklingar och får (som får går och beta i vinrankorna hela vintern) och producerar olivolja.  I detta område mognar druvorna i allmänhet hela tio dagar senare än längre söderut. På så vis liknar klimatet mer Ardèche. Davids viner genomsyras av ren mogen frukt, men med friskhet och balans. Han är likaså oerhört angelägen om att hans viner samtidigt ska vara så  lättillgängliga som möjligt men med oerhörd kvalitet.  

La Perdida

La Perdida

Valderorras, Galicia, Spanien

La Perdida startade 2012 efter att Ignacio (eller som alla säger Nacho) fick marken av sin farmor, som berättade att plantorna på maken var över 60 år gamla, och måste tas hand om med respekt. När Nacho kom till marken, gick det inte att se att det någonsin varit en vinmark här, och namnet La Perdida, ”den glömda”, kom till liv.  Nacho är utbildat biolog, och har som avsikt att göra vin som man gjorde förr. Han har en förkärlek till Palomino och Garnacha Tintorera som var stora här före diktatorn Francos tid, men som under hans styre revs upp till förmån för bulkdruvor. Nacho jobbar med den berömda Tinaja (lerkrukor för jäsning & lagring) tillverkaren Juan Padilla, 5e generations tinajatillverkare, som har som standard att lagra vin i två år innan försäljning, för att säkra upp lerans täthet och kvalité. Nacho varken filtrerar eller svavlar sina viner, men använder vissa, väldigt fuktiga år, en mindre mängd koppar i vingården för att undvika röta & mögel. Markerna ligger ca 500 meter över havet, med marker uppbyggade av granit & lera.

Lambert Spielmann

Lambert Spielmann

Alsace, Frankrike

Olikt många andra vinbönder i området, kommer inte Lambert från en vinmakarfamilj. Han tog istället en brokigare väg genom skateboard, ska, punk och barer, tills han fick en anställning hos Yves Amberg. Kom senare över en 2 ha stor mark utanför Epfig, och började sin egna unga bana. Lambert odlar helt rent, med ekologisk certifiering, och med biodynamiska inslag. Han praktiserar inte metoderna fullt ut, men applicerar vissa element till vinmarken. I källaren jobbar han med en ovanligt lätt hand. Han använder väldigt lätta pressar under längre tid för att få till en infusion, snarare än maceration. Vinerna är genomgående rik på syra, med bär och ung frukt som primära smaker. Lambert är minst sagt en vinmakare att hålla ögonen på.

Les Frères Soulier

Les Frères Soulier

Gard, Frankrike

Charles & Guillaume Soulier tog över pappans domäner 2014, och släppte sitt första vin 2015. De tog över en mark utanför Saint Hilaire d´Ozilhan på 8 ha, som de har utökat till 10 ha sen dess. Marken är väldigt rik på olika jordtyper, men dominerande av sand, lera, kalk, granit och på sina främsta marker, en blandning av runda stenar och röd lera. Charles har studerat vitikultur och oenologi i Montpellier, och Guillaume har en stor passion för natur, jordtyper och landskapsartitektur, och har gjort häftiga förändringar i markerna sen de tog över. Markerna domineras av Grenache och Syrah, och sen bröderna tog över har de planterat gamla druvsorter som Picardan, Terret Noir och Counoise. Alla nya växter är hämtade från selection massale, för att uppmuntra biodiversitet och mångfald. Bröderna plöjer endast med häst, och använder inga maskiner alls. All press är manuellt i en gammal träpress, ingen rackning sker, och i de flesta cuvéer toppar de inte faten, för att framkalla flor, för att förstärka fräschheten i vinerna. Vi har strävat efter att få jobba med bröderna Soulier i 1,5 år, men det har varit svårt att få till pga låga uttag, lojalitet mot gamla kunder och en enorm efterfrågan. Men nu är de här, och det är vi extremt glada för!

Les Rêves Oubliés

Les Rêves Oubliés

Loire, Frankrike

Les Rêves Oubliés drivs av Nadia Beaune & Maxime Gros. Ett passionerat, ungt vinmakarpar, som brukar ett par hektar i appellationen Côte-du-Forez, som ligger kommunmässigt i Loire, men vinmässigt i sydvästra Beaujolais. Nadia lärde sig vinhantverket av Maxime, men de har gjort vin under olika namn. Fram till sommaren 2021, då de gick ihop som en enhet, tillsammans med deras nyfödda son. Nadia blev ekologiskt certifierad nyligen via Ecocert, Maxime närmar sig, men jobbar så naturligt som det går. Bland annat jobbar de mycket med den biologiska mångfalden, planterar gräs, blommor och växter och fruktträd runt om gården och gör te på olika blommor och örter som används som skydd och näring. Marken kring byn de bor i, Marcilly- le- Châtel, består av vulkanisk mark, granit och basalisk jord. Denna hårda mark ämnar sig ypperligt för områdets stora stjärna, Gamay. I vinkällaren jobbar de främst med glasfibertankar men har även gamla fat på, än så länge, ett vin. Vinerna varken svavlas, filtreras eller klarnas.

Les Vignes d'Olivier

Les Vignes d'Olivier

Languedoc, Frankrike

Olivier startade sin vinbana på La Part des Anges, den välkända vinbaren/butiken i Nice. Detta efter en tidig inrutad bana mot juridik som dock inte riktigt kunde mäta sig mot charmen att jobba med naturliga viner och all dess glans. Genom La Part des Anges träffade Olivier en rad vinbönder som han spenderade timmar med, diskuterande odlingstekniker, vinmakarhemligheter och möjligheter. Han lyckades få praktik hos smått legendariska Antoine Arena på Korsika, Domaine Valette  i Bourgogne, Domaine Rivaton i Roussillon & Thierry Allemand i Cornas, innan han , 2014, tog över Bernard Boubals marker i Languedoc. Markerna, på 7,5 hektar, var i gott skick från start, och Olivier lyckades få ekologisk certifiering efter endast 1 år.  På markerna finns Cinsault, Syrah, Grenache, Merlot, Carignan, Mourvèdre & Cabernet Sauvignon, uppdelat på olika ploter runt Argelliers.  Rankor varierar mellan 30- 40 år gamla. Uttaget är ca 30 hl/ ha. Serien ”Deferlante” är negoc-druvor från olika bekanta runt om i Frankrike som alltid är ofiltrerade & osvavlade. För de egna vinerna, les Vignes d\`Olivier, tvekar Olivier inte att använda ( väldigt sparsamt dock) svavel när det verkligen behövs.

Les Vignes Z

Les Vignes Z

Loire, Frankrike

Thomas kommer ursprungligen från Besançon, i östra Frankrike nära den schweiziska gränsen, men arbetade på ett vinmuseum nära Angers när han kom till insikt vad han ville göra mer praktiskt framöver; göra vin (inte bara guida om det) i och kring Anjou, Loire.  Han tog examen i oenologi 2011. Därefter följde år av lärande genom praktik och jobb hos storheter som Jean-Pierre Robinot och René Mosse men även Benoit Courault, Stephane Rocher och Toby Bainbridge.  Han har också arbetat för konventionella och ekologiska vingårdar men valde utan större svårigheter ett naturligt tillvägagångssätt eftersom det för honom är den mest ”ärliga” metoden som respekterar både naturen, vinet och konsumenten. Thomas första viner producerades 2018.  I dagsläget brukar Thomas fyra ”parceller” på totalt 3,5 hektar. Jordarna består främst av ”glimmerskiffer” och sandsten med vinstockar bestående av 40-årig Grolleau Noir och Chenin blanc som både är 20 och närmare 50 år gamla. Jordarna behandlas och bearbetas mycket lätt, med blygsamma mängder koppar och med endast en grund ytlig form av plöjning som kallas ”decavaillonage”. I källaren fermenteras och åldras allt på glasfibertankar, inget svavel tillsätts och ingen filtrering.  

Mythopia

Mythopia

Valais, Schweiz

Hans-Peter Schmidt är en pionjär inom hållbar vinodling och en central gestalt bakom Mythopia, en vingård som har blivit känd för sitt innovativa och ekologiska tillvägagångssätt. Med en bakgrund inom forskning och ett djupt intresse för klimatpositiva jordbruksmetoder har Schmidt format Mythopia till en förebild för naturlig vinproduktion och biodiversitet. Mythopia-vinodlingen, belägen vid Alpernas höga toppar, är en plats där natur och vinodling smälter samman i harmoni. Här trivs doftande blommor, fruktträd, sällsynta fåglar och över 60 fjärilsarter, vilket skapar en rik biologisk mångfald. Odlingen har omvandlats från en enkel monokultur till ett ekosystem där ett samspel mellan olika arter bidrar till jordens näringsliv och vinrankornas utveckling. Istället för bar mark är jorden aktiverad av medföljande växter, och luften fylls av surrets melodi från bin och doften av vilda blommor. Sedan 2009 har Mythopia varit forskningscentrum för Ithaka Foundation och dess Institute for Carbon Intelligence. Här förenas teori och praktik för att utveckla ekologiska och ekonomiskt hållbara metoder för vinodling. Dessutom är odlingen en central del i forskning om jordbruksmetoder som stärker både klimat och biodiversitet. Mythopia har utöver odlingar i schweiziska alperna även odlingar i Andalusien. Vin Vivant kan nu erbjuda Mythopias viner i Sverige igenom Les Frères Soulier som Europa-distributör.  Alla viner säljs via allokering. Kontakta jens@vinvivant.se för mer information. Foton från Mythopias instagram-profil.

Quantum Winery

Quantum Winery

Weinviertel, Österrike

Namnet Quantum är en central del i Florians tankar kring vin, vinmakning och om industraliseringen i hans hemområde Weinviertel. Tanken är att Quantum aldrig ska bli större än de 2,5 hektar det är idag, utan att Flo istället ska göra samarbeten med kompisar om han vill utvidga sin rörelse. Han använder för tillfället även 2 ha som hans kompis har odlat biodynamiskt ett långt tag. När Florian jobbar i källaren, lligger fokus på så lite påverkan som möjligt, med spontan jäsning, skalkontakt på nästan alla viner, ingen filtrering före buteljering och inget eller väldigt lite svavel, för att inte ändra någon del av druvans utryck. Florians bakrund är inte alls i vin, utan som skådespelare i Österrike. Flos hemby Maissau ligger ca 40 km från Tjeckiska gränsen och 64 km från Wien.

Sylvain Martinez

Sylvain Martinez

Loire, Frankrike

Vi kom i kontakt med Sylvain genom Emelie (Domaine de Tour Brune) som skickade med prover av Sylvains viner, som hon bor granne med. Vinerna som kom golvade oss helt. Utan tvekan det bästa förstamötet vi haft med viner. Vinerna som kom var så fulla med energi att man blev fnittrig, så aromatiska så man blev osäker på vilket varmt land de kom ifrån, och så eleganta att de förtjänade en röd matta. Sylvain har jobbat med vin länge. Han har praktiserat hos Réne Mosse och jobbat med legendarerna Mark Angeli och Olivier Cousin. Hos Cousin var han anställd i 10 år, innan det var dags att stå på egna ben. Då var det Olivier som lånade ut 1 HA till Sylvain som blev hans första mark. Marken fylldes på med 2 ha till sen 2006, och planen är att kunna öka med ytterligare 5 ha under de närmsta 5 åren. Sylvain håller till i Thoureil i Anjou, ca 1,5 h öster om Angers, där hans familj har bott i generationer. Han uppfyllde en livslång dröm om att köpa en historisk vinkällare i ett kloster som heter l´Abbaye de Saint Maur, ett kloster där det sägs att Loire första Chenin Blanc blev planterad, år 845. Marken domineras av skiffer, sand och vulkanisk jord. Sylvain odlar Chenin Blanc, Grolleau, Gamay, Pineau d´Aunis och Cabernet Franc. All odling är certifierad ekologisk, men inga preparat används i vinmarken. Allt vin är helt osvavlat, ofiltrerat och oklarat. Levande och energiskt. Ibland frågar vi oss, hur det kommer sig att vissa vinmakare aldrig blivit uppmärksammade av svenska importörer, eller av sociala medier. Sylvain är en sån. En sann vin-konstnär som vi är så glada att få jobba med! Santé!